Uravalmennusvastaanotolleni saapui 48-vuotias kauppatieteiden maisteri. Ensimmäisenä hän tokaisi: ”Enhän minä enää mitään työtä saa, kun olen näin vanha. Olen lähettänyt yli 100 hakemusta eikä minua ole kutsuttu yhteenkään haastatteluun.”

Toinen valmennettavani on 35-vuotias hyvin koulutettu kolmen lapsen äiti. Hän on turhautunut ja vihainen, sillä hän on hakenut koulutustaan ja työkokemustaan vastaavaa työtä usean vuoden ajan ilman, että olisi onnistunut vakuuttamaan työnantajia erinomaisuudestaan.

Kolmas valmennettavani on 57-vuotias akateemisesti koulutettu mies, joka on tehnyt pitkän uran pörssiyhtiöiden johtajana. Hän on uransa aikana kartuttanut laajasti omaa osaamistaan erilaisten organisaatioiden strategioiden kehittäjänä. Myös hän kokee tulleensa syrjityksi työnhakumarkkinoilla.

Onko meillä Suomessa varaa pitää todella hyvin koulutettuja ja hyvän nousujohteisen uran tehneitä ammattilaisia työvoimatoimiston listoilla? Meillä on valtava määrä työelämään takaisin haluavia, motivoituneita henkilöitä, jotka kokevat, että heillä olisi vielä paljon annettavaa tälle yhteiskunnalle. He haluaisivat kokea olevansa haluttuja ja voivansa tehdä merkityksellistä työtä eläkeikään saakka.

Päättäjät puhuvat kilvan työurien pidentämisestä ja eläkeiän nostamisesta ja samaan aikaan yritykset irtisanovat henkilöstöä vanhemmasta päästä. Näiden iäkkäämpien irtisanottujen henkilöiden mahdollisuudet uudelleen työllistyä näyttävät olevan tämän hetken Suomessa suhteellisen haastavat. Tuntuu siltä, että esimiehet eivät uskalla tai halua työllistää itseään iäkkäämpiä ja pätevämpiä osaajia.

Eikö nyt olisi aika käyttää kaikkia mahdollisia keinoja, joiden avulla saamme hyödynnettyä olemassa olevan tietopääoman uusien innovaatioiden luomiseen ja toteuttamiseen? Voisimme palkata osaavia ja motivoituneita eri alojen ammattilaisia riippumatta heidän tämänhetkisestä statuksestaan ja iästään.

Erilaisia keinoja meillä on runsaasti. Työnhakijana voit hyödyntää uravalmennusta, jossa pääset kiteyttämään omat vahvuutesi, löytämään työmotivaattorisi ja ennen kaikkea oivallat, mitä sinulla on tarjottavana työnantajalle ja kuinka markkinoit itseäsi. Työnantajana toivottavasti tunnet mahdollisuudet hyödyntää työkokeilua, työvoimapoliittisten koulutusten yhteydessä tehtävää yritystyöskentelyä, palkkatukea ja koeaikaa varmistuaksesi työntekijän ammattitaidosta ja persoonasta.

Kysymys on tahtotilasta ja asenteesta nostaa Suomi jälleen nousukiitoon!

Marita Salmenautio

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko