Kiteyttämisen jalo taito  – mieluummin lause liian vähän kuin yksikin sana liikaa

Keijo, tuo tunnettu selittämisen sanaseppo, päätti ryhtyä kansanedustajaksi. Keijo piti kovasti puhumisesta – ja poliitikko, jos kuka, saisi puhua. Vai saisiko?

Keijo aloitti kampanjansa ja jalkautui kauppakeskukseen. Pysäytteli tutut ja tuntemattomat. Puhujanlahjoilla siunattuna hän piti jokaiselle kohtaamalleen viidestä kymmeneen minuuttia pitkän monologin visioistaan. Joillekin jopa useampaan kertaan, jos sattuivat Keijon reitille.

Eräänä päivänä Keijo pyysi tytärtään, Keijuninaa, kuvaamaan hänestä mainosta kauppakeskuksen ylätasanteelta alaviistoon. Kun Keijo näki video-otoksen, hän järkyttyi.

Lintuperpektiivistä kuvattu video näytti selvästi, että joululahjaostajista pulloon olevassa väenpaljoudessa oli selkeä tyhjä alue. Kuin saastunut alue, jonka keskiössä seisoi Keijo.

”Miten tuo on mahdollista? Ihmisethän rakastavat juttujani.” Keijo sanoi ääni väristen tyttärelleen.

”Tuollaista se on ollut niin kauan kuin muistan. Et vain ole pysähtynyt kuuntelemaan ja tarkkailemaan kertaakaan. Puhut niin paljon, että kaikki karttavat sinua. Minäkin.” Keijunina selitti isälleen.

Seuraavana päivänä Keijo kokeili toista lähestymistapaa. Hän puhui korkeintaan kolme lausetta kerralla ja sen jälkeen jäi odottamaan kuulijansa reaktiota. Jos reaktiota ei tullut, hän kysyi.

Muutaman viikon päästä Keijon ympärillä oli aina ihmisvilinää. Sana kiiri, että ihmiset väittivät tavanneensa jotain ennennäkemätöntä ja -kuulematonta. Ehdokkaan, joka kuunteli äänestäjiä. Vaalipäivänä hän sai historiallisen suuren äänivyöryn.

Mitä on kiteytys?

Kiteytys on sitä, että kykenet esittämään asiasi kiteytetysti, rönsyilemättä. Mitä lyhyemmin ilmaiset, sitä enemmän kunnioita kuulijaasi. Mitä enemmän selität, sitä vähemmän vakuutat.

Miksi kiteyttämisen taito on tärkeää?

Ihmisten lyhytkestoiseen muistiin mahtuu neljä toisistaan riippumatonta asiaa kerrallaan. Lyhytkestoisen muistin pituus on noin 30 sekuntia. Jos ylität nuo rajat, ei kuulija saa viestistäsi tolkkua. Ei synny ymmärrystä ja tieto ei siirry pitkäkestoiseen muistiin.

Jos selität vähänkin liikaa, tulee kuulijalle tunne, että pidät häntä tyhmänä. Rautalangan tarvitsijana. Kun selität vähän liian vähän, kuulija kokee arvostusta. Jos hän kysyy tarkennusta, saat tietoa siitä, mikä häntä oikeasti kiinnostaa ja saat samalla todisteen, että häntä oikeasti kiinnostaa.
Kun puhut, et opi mitään. Kun kuuntelet, voit oppia kaiken.

Miten kehität kiteytystaitojasi?

Kirjoittamalla, karsimalla ja harjoittelemalla. Katso elävät esimerkit alla olevasta puoleentoista minuuttiin kiteytetystä videosta.

Kokeile, voit vain voittaa.

Toni, vaikutusvoima-aktivisti


Tilaa vinkit vaikuttavuudesta ja johtajuudesta:

  • Emme roskapostittele. Emme luovuta tietojasi . Voit koska tahansa peruuttaa.

P.S. Seuraavat CxO vaikutusvoima™ -koulutukset:

No event found!
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko