Johtamisen haasteet 2018 -kyselyn tulos:

”Luottamus, sekä motivaation ja innostuksen ylläpitäminen uudistumiseen ja kehittymiseen”

Suora lainaus eräältä vastaajalta kiteyttää osuvasti Johtamisen haasteet 2018 -kyselyn keskeisen tuloksen: ihmisten innostaminen ja motivointi ovat keskeisimmät johtamisen haasteet.

Asiakasrekisterissämme olevat henkilöt ja aiheesta kiinnostuneet SOME:ssa pääsivät tammikuussa vastaamaan johtamisen haasteita kartoittaviin kysymyksiin.  Halusimme ymmärtää ihmisten johtamiseen liittyviä ongelmia omaa verkostoamme laajemmin ja jakaa kokemuksia.

Kysely herätti mielenkiintoa. Noin 700 avasi sen ja reilu 10% teki sen loppuun saakka. Tuntemiemme vertailutietojen perusteella ymmärrämme, että vastausprosentti on kohderyhmä huomioiden ihan kohtuullinen.

Vastaajista 2/3 toimii johto-/esimies- tai projektinjohtotehtävissä, neljännes konsultteina tai asiantuntijoina. Määrääkin iloisempia olemme vastausten laadusta, mistä syystä uskomme tulosten heijastelevan ihmisten johtamisen haasteita myös yleisemmin.

Avoimet vastaukset on analysoitu laadullisen tutkimuksen menetelmin. Olemme liittäneet mukaan haasteisiin soveltuvat ratkaisuehdotuksemme.

Ykköshaaste: ”Miten saan ihmiset osallistumaan ja innostumaan?”

Innostaminen, osallistaminen ja sitoutuminen ovat organisaation onnistumisen kannalta avainasemassa ja näistä nousikin suurin yksittäinen teema.

  • ”Työn imun synnyttäminen ja innostaminen.”
  • ”Jokaisen työntekijän henkilökohtaisen uudistumisen ja innostamisen johtaminen.”
  • ”Miten saada luotua kulttuuri, että työtä tulisi tehdä pilke silmäkulmassa ja työn lomassa paljon naurua.”
  • ”Luottamus, luottamus yhdessä tekemiseen, luottamus omiin ajatuksiin, kannustaminen uusiin ajatuksiin, riskilläkin.”

Luottamus on pohja moneen, myös todelliseen haluun sitoutua ja innostua – antaa parastaan. Luottamus vastauksessa ihmisten mukaan saamiseen, innostamiseen.

Tämän teeman alla nousivat esiin myös omaan vakuuttavuuteen liittyvät kysymykset.  ”Kuinka pystyn luottamaan itse omaan osaamiseeni, että olisin vakuuttava muiden silmissä? Kuinka luoda sellainen ilmapiiri, että me kaikki voimme oppia toisiltamme?”


Johdon mentoroinnissa seitsemän vuotta sitten asiakas kertoi ongelmansa: miten hän voisi kehittää omaa vakuuttavuuttaan. Lähdimme selvittämään ratkaisua ja sitä siitä lähtien olemme kehittäneet ja testanneet sitä. Lukuisista asiakaskokemuksista tiedämme, että johtaja tai projektin vetäjä ei pelkällä asiaosaamisellansa ja faktoilla saa ihmisiä mukaansa, aidosti innostamaan. Se vaatii tunnetta – kun on itsekin innostunut, se tarttuu. Innostaminen, henkilökohtainen vakuuttavuus, on opeteltavissa oleva taito, joka tuottaa tuloksia.  Lue lisää vaikutusvoimasta  tai asiakaskeissi miten Vehon johtoryhmä avautui vaikutusvoimaretriitissä


Kakkoshaaste: ”Ihmisten motivaation ymmärtäminen ja ohjaaminen.”

 Innostamisessa ja sitouttamisessa luottamuksen lisäksi motivaatio on keskiössä. Kuinka joku voisi olla innostunut ja sitoutua asiaan, jos sillä ei ole aidosti merkitystä, jos se ei motivoi?

Avoimissa vastauksissa motivaatio, motivoituminen ja motivointi nousivat sellaisenaan (ilman kytkentää ihmisten mukaan saamisesta) toiseksi suurimmaksi teemaksi.  Vastauksissa tulee esiin se, että ihmiset ovat erilaisia ja motivoituvat erilaisista asioista.

  • ”Työn sovittaminen alaisten / kollegoiden henkilökohtaisiin kehittymismotiiveihin.”
  • ”Työn merkityksellisyys”
  • ”Erilaisten ihmisten ymmärtäminen ja kannustaminen.”
  • ”Ihmisten vaikeudet ja runsaat poissaolot. Työntekijöiden motiivin ylläpitäminen ja itsensä kehittäminen.”
  • ”Motivointi ilman rahaa.”

Eräs vastaaja kiteytti motivaation merkityksen osuvasti: ”Hyvin motivoitunut joukko voi saada ihmeitä aikaan. Huonosti motivoitunut joukko pärjää korkeintaan sattumalta.”


Organisaatio onnistuu yksilöidensä kautta. Miten johtaa, innostaa, niin että saa kustakin johdettavasta parhaan mahdollisen version esiin? Kunkin ihmisen motivaatiolähteiden tunteminen auttaa ymmärtämään millaisissa tehtävissä ja ympäristössä hän voisi olla parhaimmillaan, mitkä asiat saavat hänet innostumaan, syttymään. Tämä voi osaltaan auttaa johtajaa tilanteessa, jossa työssä jaksaminen syystä tai toisesta on vaakalaudalla, sillä paitsi työkuorma, myös itselle ei-niin-luontaisten motiivien mukainen työ kuluttaa energiaa. Mikset minimoisi sitä, jos se vaan on mahdollista? Mentoroiva johtaja -koulutuksessa tutustut RMP-profiiliin, joka pohjautuu ensimmäiseen empiirisesti kehitettyyn, tieteellisesti ihmisten motiiveja mittaavaan teoriaan.


Kolmoshaaste: ”Ymmärtääkö työntekijät ja johto mitä ollaan tekemässä ja miksi samalla tavalla”

Johdon ja työntekijöiden kommunikaatioon liittyvät johtamishaasteet nousevat tässäkin kyselyssä esiin. Eräs vastaaja pohtii, mihin kaikkeen johtamistapa ja siihen liittyvä viestintä vaikuttavat:

  • …”vaikutuksia mm. organisaation tavoitteiden mukaiseen työskentelyyn (motivaatio, resurssit jne.), työilmapiirin, luottamukseen, viihtyvyyteen, työpaikan houkuttelevuuteen ja moneen muuhun.”

Kommunikaatioon liittyy myös palautteen antaminen, joka muutamassa vastauksessa nousee esiin.

  • ”Palautteen antaminen: että ylipäätänsä antaa palautetta. Negatiivisesta asiasta palautteen antaminen rakentavasti.”

 

Taustahaaste: ”Että ihmiset hyppäisivät ennakkoluulottomammin uusien asioiden ja haasteiden pariin. ”

Muutoksen johtaminen on johtajan arkea. Siitä huolimatta se ei tämän kyselyn avoimissa vastauksissa yksinään noussut isoksi teemaksi, mutta nousee TOP-3-listalle kysyttäessä, minkä asioiden parempi osaaminen auttaisi vastaajaa tai organisaatiotansa menestymään.

  • ”Muutosjohtaminen: yksikön ja yksilöiden kehittyminen.”

Niin se on, organisaatio menestyy osaavien, sitoutuneiden ja innostuneiden yksilöidensä kautta, mikä palauttaa huomion jo käsiteltyihin teemoihin. Johdettavien yksilöllisten motivaatiotekijöiden parempi ymmärtäminen, osallistaminen ja innostaminen, erilaisuuden huomioiva vuorovaikutus ja palaute vievät organisaatiota eteenpäin ja uudistumaan. Toki strategia on tärkeä, mutta ihmisethän sen tekevät ja toteuttavat.

Alkaa kuulostaa kehärakennelmalta?. Voin kuitenkin käsi sydämellä vakuuttaa, että analysoin datan objektiivisesti tutkijana, aiemman työrupeamani mittavalla tutkimuskokemuksella.

Edellä mainittujen lisäksi avoimissa vastauksissa nousivat teemat: työssä jaksaminen (oma tai johdettavien) sekä työ- ja yksityiselämän kietoutumisesta toisiinsa (johdettavien haasteelliset elämäntilanteet, poissaolot ja asenneongelmat). Ne ovat vakavia kysymyksiä, haasteita, joihin uskomme ihmiskeskeisen johtamisen auttavan, ainakin helpottavan.

 

Osaamisvaje: Johtamisen haasteet -kyselymme mukaan eniten osaamisvajetta on ihmisten innostamisessa, organisaatiokulttuurin kehittämisessä ja muutoksen johtamisessa yksilötasolla

Johtamisen haasteet 2018 -kyselyssä kartoitimme, ”Minkä asioiden parempi osaaminen auttaisi sinua tai organisaatiotasi menestymään?” Siihen sai valita yhden tai useampia osaamisalueita. Alla oleva kuva kertoo yksiselitteisesti tuloksen. Ihmisten innostamisen taito nousee tässäkin ykkössijalle, lähes puolet vastaajista koki osaamisvajetta sen suhteen.

johtamisen haasteet 2018-osaamisvaje
Johtamisen ykköshaaste: 48 % koki osaamisvajetta ihmisten innostamisessa

Kuvasta jokainen voi vetää omat johtopäätöksensä oman tai organisaationsa kehittämiseksi. Me CxO:ssa ja verkostossamme osaamme auttaa sinua ja organisaatiotasi johtamiseen haasteisiin liittyvissä asioissa. Otan mielelläni palautetta vastaan myös kyselyyn ja tuloksiin liittyen. Ole rohkeasti yhteydessä allekirjoittaneeseen tai kollegoihini.

Toni Hinkka

Johtamisen haasteet 2018 -kyselyn ja yhteenvedon tekijä, palvelu@cxopro.fi, 045 3114056

Toniin ja Ariinkin saa olla yhteydessä:

Toni Hinkka, toni.hinkka@cxopro.fi, 044 306 3949 (hiihtolomalla viikon 8)

Ari Siljander, ari.siljander@cxopro.fi, 045 619 9393


 

Jaamme Facebook ja Linkedin -sivuillamme sytykkeitä parempaan johtamiseen sekä tietoa palveluistamme. Napsauta itsesi seuraamaan julkaisujamme.

[button1 size=”medium” width=”standard” link=”https://fi-fi.facebook.com/CxOPro/” icon=”facebook” animate=”none” color=”default” color_custom=”off” border_radius=”0″] Tervetuloa seuraamaan Facebook’issa [/button1] [button1 size=”medium” width=”standard” link=”https://www.linkedin.com/company/cxo-professional-oy/” icon=”linkedin” animate=”none” color=”default” color_custom=”off” border_radius=”0″] Tervetuloa seuraamaan Linkedin’issä [/button1]

 

 

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Valikko